Winsom West Coast

When we first set our sights on the basement of our WPA multifamily property in a quiet suburb of Seattle, it presented itself as nothing more than a functional space filled with electrical panels and golf cart storage. Yet, beneath its utilitarian surface, we saw the potential for something extraordinary. This is the story of how we transformed a dimly lit basement into a stunning, light-filled leasing office, now attracting a diverse new demographic.

The Vision

Our goal was ambitious yet clear: convert the underused basement into a vibrant and welcoming leasing office that exuded a modern feel and open layout. This vision guided every decision, influencing the layout redesign and material selections to ensure the end result was both functional and aesthetically pleasing.

Overcoming Structural Challenges

One of the most significant challenges we faced was addressing the structural limitations of the basement. Given its original use, the space was riddled with load-bearing obstacles that required careful planning and innovative solutions. Collaborating closely with our architect, we devised a strategy to reinforce the building’s structure without compromising the integrity of the original design.

This involved meticulous calculations and the introduction of additional support structures where necessary. Our architects and engineers worked hand-in-hand to ensure that every adjustment not only met safety standards but also contributed to the overall aesthetic of the office. We integrated sleek, supportive beams and columns that complemented the office’s modern design, turning a potential hindrance into a feature of architectural interest.

Enhancing Light and Space

With minimal natural light available, we faced the challenge of brightening a potentially gloomy basement. We tackled this by incorporating glass throughout, allowing the existing natural light to cascade through the entire space and enhancing the office’s airy ambiance.

Design Elements

Our choice of color palette and materials aimed to create an environment that felt inviting and expansive. We selected a soft, neutral white with blue accents that reflected a serene aesthetic, suitable for our suburban setting. Reflective materials and strategically placed mirrors were used to amplify light, making the space appear larger and more welcoming.

Furnishings were chosen for their clean lines and functional beauty, ensuring that every piece contributed to the modern vibe that appeals to our new demographic. As we finished out the space, we brought in plants and small touches, like lamps, which further helped the space breathe.

Community Impact and Demographic Reach

Since its transformation, the leasing office has become a focal point for potential tenants, particularly attracting professionals and small families who appreciate the blend of modern design and advanced functionality. The space serves not just as a leasing office but also as a community hub, fostering a sense of belonging and community within the property.

Coming full circle, the journey of transforming this basement into a beautiful leasing office demonstrates the potential of vision and effective architectural collaboration. This project highlights structural challenges turned into design opportunities; creating a space that is not only safe and sound but also aesthetically pleasing and functional. This project has not only enhanced our property’s value but also expanded our scope of services, proving that even the most overlooked spaces can be reinvented for new and exciting purposes.

Are you ready to experience the future of mutlifamily living? Contact us today to learn more about how we truly transform spaces into places. Let us help you find the best way to do so at your property!

Let´s do this!